background
Jadłospis od 01.12 do 05.12
Poniedziałek 01.12

Śniadanie

kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka (97% mięsa z piersi kurczaka), ser żółty (7)/ser żółty wegański, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, ogórki zielone, sałata lodowa, rukola, masło i pieczywo żytnie na zakwasie (1) dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbatka owocowa

Obiad

Krupnik z kaszą jęczmienną (1) z marchewką, pietruszką, selerem i ziemniakami (9), (dla wersji bezglutenowej z kaszą jaglaną) na wywarze warzywnym, koperek do posypania :) Makaron pełnoziarnisty (1) z czerwonym pesto zrobionym przez nas z pomidorów suszonych, płatków migdałów i sera grana padano (7), oraz sałata lodowa z prażonymi pestkami słonecznika i oliwką.

Podwieczorek

chlebek bananowy z płatkami owsianymi i kawałkami czekolady (1,3)

Wtorek 02.12

Śniadanie

pasta jajeczna z jajek od kur z wolnego wybiegu (3), jaglanka na mleku roślinnym z bananami i sosem z masła orzechowego (5), ogórki zielone, mix młodych zielonych listków, pomidory koktajlowe, masło i pieczywo żytnie na zakwasie, dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Żurek z ziemniakami (1) (na naturalnym zakwasie żytnim lub zakwasie jaglanym dla diety bezglutenowej) z duszoną cebulką, czosnkiem, majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kozieradką i pieprzem ziarnistym Kotlety z piersi z kurczaka z wolnego wybiegu (1,3), ziemniaczki z masełkiem, marchewka z groszkiem, wege: glazurowane tofu (1,3,6)

Podwieczorek

ciasto bakaliowiec (migdały, rodzynki) pachnące cynamonem (1,3)

Środa 03.12

Śniadanie

parówki (100% mięsa z szynki)/parówki wegetariańskie, ser żółty (7)/ser żółty wegański, papryka, pomidory koktajlowe, ogórki zielone, ogórki kiszone, masło i pieczywo żytnie na zakwasie, dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Gęsta zupa soczewicowo-pomidorowa z curry, cebulką, mieloną klendrą, czosnkiem, słodką papryką :) Naleśniki z mąki owsianej i pszennej (1,3) z musem jabłkowym z szarej renety z dodatkiem cymanonu (dla diety bezglutenowej naleśniki z mąki kukurydzianej, gryczanej i ziemniaczanej) oraz gruszki do pochrupania

Podwieczorek

pieczone ziemniaki jak z „ogniska” (1) z masełkiem czosnkowym

Czwartek 04.12

Śniadanie

wędzona makrela (4), pasta „nierybka” (6), roszponka, pomidory koktajlowe, ogórki zielone, papryka, masło i pieczywo żytnie na zakwasie (1), dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Zupa krem z pieczonych ziemniaków, pora i czosnku, pachąca gałką muszkatałową na wywarze warzywnym (9) Pieczeń wieprzowa z szynki w sosie własnym, kluseczki kopytka (1,3), ogórki kiszone do pochrupania, wege: gulasz warzywny

Podwieczorek

„skrzynki” owocowe ;)

Piątek 05.12

Śniadanie

bułki maślane (1,7) (lub bułka bezglutenowa), twaróg sudecki (7)/serek wegański, dżem truskawkowy 100% owoców bez cukru, półmisek owoców sezonowych, kakao na mleku roślinnym :) (6).

Obiad

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i duszoną cebulką (na wywarze warzywnym (9) z przyprawami: ziele angielskie, majeranek, pieprz, liść laurowy, kozieradka) Pani Flądra (1,3,4), złoty ryż basmati, surówka z marchewek i jabłek, wege: kotlety z białej fasoli, pestek słonecznika i natki pietruszki

Podwieczorek

szarlotka „sypana” (1)

Ciasteczka!

Nasza strona używa ciasteczek, aby było Ci łatwiej z niej korzystać. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.

OK