background
Jadłospis od 15.09 do 19.09
Poniedziałek 15.09

Śniadanie

kiełbasa krakowska sucha (133g mięsa na 100g kiełbasy), ser żółty (7)/ser żółty wegański, pomidorki malinowe, rzodkiewki, ogórki zielone, sałata lodowa, rukola, masło i pieczywo żytnie na zakwasie (1) dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbatka owocowa

Obiad

Krupnik z kaszą jęczmienną (1) z marchewką, pietruszką, selerem i ziemniakami (9), (dla wersji bezglutenowej z kaszą jaglaną) na wywarze warzywnym, koperek do posypania :) Makaron spaghetti z mąki z pszenicy durum pełnoziarnistej (1) (dla wersji bezglutenowej makaron z mąki ryżowej, kukurydzianej i quinoa) z sosem bolognese z mięsa wołowego (z udźca) i pomidorów pelati z duszoną cebulką, czosnkiem i świeżą bazylią, ser grana padano (7) do posypania, wege: sos bolognese z kawałkami pieczonego w przyprawach tofu (6) oraz sałata lodowa z prażonymi pestkami sonecznika, oliwką i solą himalajską

Podwieczorek

ciasteczka owsiane w pestkami słonecznika, pestkami dyni, rodzynkami i żurawiną (1,3)

Wtorek 16.09

Śniadanie

pasta jejczna z jajek od kur z wolnego wybiegu (3), twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem (7)/twarożek wegański, ogórki zielone, mix młodych zielonych listków, pomidory malinowe, masło i pieczywo żytnie na zakwasie, dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Żurek z ziemniakami (1) (na naturalnym zakwasie żytnim lub zakwasie jaglanym dla diety bezglutenowej) z duszoną cebulką, czosnkiem, majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kozieradką i pieprzem ziarnistym Delikatny, kremowy gulasz z indyka, kasza jęczmienna (1)/kasza gryczana (dla diety bezglutenowej) i ogórki kiszone do pochrupania :), wege: gulasz z soczewicy i pieczarek

Podwieczorek

„skrzynki” owocowe ;)

Środa 17.09

Śniadanie

kiełbasa lisiecka tradycyjna (110g mięsa na 100g kiełbasy), „smalczyk” z fasoli, papryka, pomidory malinowe, ogórki zielone, ogórki kiszone, masło i pieczywo żytnie na zakwasie, dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Złota zupa soczewicowa z ziemniaczkami i mlekiem kokosowym na wywarze warzywnym (9) Naleśniki z mąki owsianej i pszennej (1,3) z twarogiem (7)/serkiem wegańskim waniliowym (6) (dla diety bezglutenowej naleśniki z mąki kukurydzianej, gryczanej i ziemniaczanej) oraz jabłka do pochrupania

Podwieczorek

puszysta foccacia (1) z masełkiem ziołowo-czosnkowym

Czwartek 18.09

Śniadanie

wędzony pstrąg (4), owsianka na mleku roślinnym z jabłkami i cynamonem, roszponka, pomidory malinowe, ogórki zielone, papryka, masło i pieczywo żytnie na zakwasie (1), dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Barszcz ukraiński z burakami, fasolką, marchewką, ziemniakami i oczywiście na wywarze warzywnym z bukietem przypraw (9) Gnocchi z pysznym sosem dyniowym z cebulką i serem grana padano (1,7)/dla diety gnocchi bezglutenowe i z serem wegańskim oraz ogórki zielone do pochrupania

Podwieczorek

porzeczkowe scones (1,3)

Piątek 19.09

Śniadanie

bułki orkiszowe (1) (lub bułka bezglutenowa), twaróg sudecki (7)/serek wegański wegański, pasta orzechowa z cieciorki (5), półmisek owoców sezonowych, kakao na mleku roślinnym :) (6).

Obiad

Zupka pomidorowa z pomidorów pelati na wywarze warzywnym z marchewki, pietruszki, selera (9), pora, koperku, czosnku z makaronem (1,3) (dla wersji bezglutenowej makaron z mąki ryżowej, kukurydzianej i quinoa) Pani Flądra (1,3,4), młode ziemniaki z masełkiem i koperkiem, surówka z młodej kapusty kiszonej, wege: kotlety z białej fasoli, pestek słonecznika i natki pietruszki

Podwieczorek

trufle kokosowo-jaglane (6)

Ciasteczka!

Nasza strona używa ciasteczek, aby było Ci łatwiej z niej korzystać. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.

OK