background
Jadłospis od 27.10 do 31.10
Poniedziałek 27.10

Śniadanie

kiełbasa krakowska sucha (133% mięsa na 100g kiełbasy), ser żółty (7)/ser żółty wegański, pomidorki malinowe, rzodkiewki, ogórki zielone, sałata lodowa, rukola, masło i pieczywo żytnie na zakwasie (1) dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbatka owocowa

Obiad

Zupa zielony krem z cukinii, szpinaku, pora i koperku na wywarze warzywnym (9) z prażonymi pestkami słonecznika do posypania Makaron spaghetti z mąki z pszenicy durum pełnoziarnistej (1) (dla wersji bezglutenowej makaron z mąki ryżowej, kukurydzianej i quinoa) z sosem bolognese z mięsa drobiowego (piersi z kurczaka) i pomidorów pelati z duszoną cebulką, czosnkiem i świeżą bazylią, ser grana padano (7) do posypania, wege: sos bolognese z kawałkami pieczonego w przyprawach tofu (6) oraz surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłuszkiem i żurawiną

Podwieczorek

ciasto bakaliowiec z mąką orkiszową pełnoziarnistą, jabłkami, rodzynkami i migdałami

Wtorek 28.10

Śniadanie

jajecznica z jajek od kur z wolnego wybiegu (3), owsianka na mleku roślinnym jabłkami i cynamonem (1), ogórki zielone, mix młodych zielonych listków, pomidory malinowe, masło i pieczywo żytnie na zakwasie, dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Kremowa zupa dyniowa z dyni hokkaido na wywarze warzywnym (9) z prażonymi pestkami z dynii Pakora czyli warzywa (kalafior, brokuł, marchewka) w cieście z mąki z ciecierzycy, ryż basmati, czosnkowy sos jogurtowy (7)/sos jogurtowy wegański, surówka z marchewki i jabłuszka.

Podwieczorek

ciasteczka owsiane z rodzynkami, żurawiną, pestkami słonecznika i dyni (1,3)

Środa 29.10

Śniadanie

wędzony łosoś (4), twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem (7)/twarożek wegański, roszponka, pomidory malinowe, ogórki zielone, papryka, masło i pieczywo żytnie na zakwasie (1), dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Rosół na kurczaku z wolnego wybiegu i prędze wołowej z włoszczyzną i przyprawami (9)(liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kozieradka, kurkuma, świeża bazylia, świeży imbir, koperek, natka pietruszki, jałowiec, czosnek, sól różowa, himalajska) z makaronem (1,3)(dla wersji bezglutenowej makaron z mąki ryżowej, kukurydzianej i quinoa) i marchewką w kostkę a dla chętnych z zieloną pietruszką do posypania. Vege: bulion warzywny :) (9) Pieczone udka z kurczaka wolnowybiegowego, ziemniaki z koperkiem i masełkiem oraz surówka z buraczków, wege: kotlety z soczewicy z cebulką

Podwieczorek

„skrzynki” owocowe ;)

Czwartek 30.10

Śniadanie

kiełbasa wiejska tradycyjna (110g mięsa na 100g kiełbasy), hummus z pieczoną dynią hokkaido (11), papryka, pomidory malinowe, ogórki zielone, ogórki kiszone, masło i pieczywo żytnie na zakwasie, dla diety pieczywo bezglutenowe, półmisek owoców sezonowych, herbata owocowa

Obiad

Złota zupa soczewicowa z ziemniaczkami i mlekiem kokosowym na wywarze warzywnym (9) Syrniczki czyli ukraińskie placuszki z twarogu sudeckiego (1,3,7)/placuszki jaglane, sos z czarnych porzeczek, oraz gruszki do pochrupania

Podwieczorek

puszysta foccacia (1) z masełkiem ziołowo-czosnkowym (7)

Piątek 31.10

Śniadanie

kajzerki razowe (1) (lub bułka bezglutenowa), masło orzechowe (5), miód pszczeli wielokwiatowy, półmisek owoców sezonowych, kakao na mleku roślinnym :) (6).

Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami (na wywarze warzywnym) (9), z jajkiem na twardo od kur z wolnego wybiegu (3) Pierogi z ziemniakami i twarogiem okraszone duszoną cebulką (1,7), śmietana (7)/śmietana wegańska, ogórki zielone do pochrupania

Podwieczorek

paluchy wiedźmy (1,3)

Ciasteczka!

Nasza strona używa ciasteczek, aby było Ci łatwiej z niej korzystać. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.

OK